weerspreuken per maand
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december

weerspreuken per seizoen
lente
zomer
herfst
winter

diverse weerspreuken
weerspreuken met dieren
weerspreuken met heiligen
weerspreuken ijsheiligen
weerspreuken hondsdagen
weerspreuken sinterklaas
weerspreuken kerst

weer spreekwoorden
leuke weer spreekwoorden

weersverwachting
komende 3 uur

weertypes
bewolking
hagel
onweer
regen
sneeuw
storm
zon
vakantieweer

over het weer
wat is weer

leuke weer weetjes
merkeldagen en lotdagen
hondsdagen en onweer
oudewijvenzomer
heiligen en weersvoorspellingen
wat is een almanak

Bewolking

Meteorologische instituten zoals het KNMI, Weerplaza, Weeronline, Buienradar en mensen die op amateur basis volop met het weer bezig zijn gebruiken standaard begrippen in verschillende gradaties om de verschillende soorten bewolking aan te geven. Er is sprake van onbewolkt, licht bewolkt, half bewolkt of zwaar bewolkt weer.

Wat is bedekkingsgraad?

Wolken worden bekeken door waarnemers. Deze waarnemers kijken ieder naar een ander stuk zichtbare hemel. Met een getal wordt aangegeven welk zichtbare deel van 'hun' stuk hemel is bedekt met wolken. Dit getal heet bedekkingsgraad, een logische naam omdat het over de bedekking door wolken gaat, deze bedekken de hemel.

Weersverwachting bewolking aanpassen

Bij het bekijken van deze wolken kunnen deze dikker worden, minder dik worden, weg trekken enz. Dan worden termen gebruikt als toenemende bewolking, meer bewolking, meer zon of minder zonnig. Als het KNMI spreekt over wisselend- of veranderlijk bewolkt, dan is bij de bedekkingsgraad gezien dat er grote veranderingen gaande zijn.

Verwachting temperatuur aanpassen

  • Als het weer een aantal dagen nagenoeg hetzelfde is, dan blijft dit deel van de weersverwachting ook hetzelfde. Wat je dan hooguit anders zou zien zijn de mogelijke verschillen in de reeks minimum temperaturen, dat zijn de gemiddelde nacht temperaturen en de reeks maximum temperaturen, dat zijn de gemiddelde dag temperaturen. We praten over reeks omdat de weersvoorspellingen vaak voor een aantal achter elkaar ligende dagen zijn. Een voorbeeld van een gemiddelde dagtemperatuur is: Het is 30 juli, de temperatuur in Rotterdam is 25 graden, in Maastricht is het 32 graden. Het gemiddelde in dit geval is de cijfers 25 en 32 bij elkaar optellen en delen door 2, 57:2=28,5 graden. 28,5 graden is de gemiddelde temperatuur, dit gemiddelde wordt berekend over een hele dag, één datum.

  • Bij de berekening van de gemiddelde temperatuur, maar dan op basis van informatie van meer weerstations werkt het hetzelfde, alle temperatuur cijfers van die stations bij elkaar optellen en delen door dat aantal stations. Daarbij dien je dan wel aan te geven om welk gebied het gaat, die berekening geldt, net als het andere voorbeeld, niet voor heel Nederland. Om het landelijk gemiddelde te berekenen telt het KNMI de getallen van alle bij de KNMI aangesloten Nederlandse weerstations bij elkaar op en deelt die uitkomst door het aantal stations wat voor deze berekening is gebruikt.
  • bewolking

    licht bewolkt

    zwaar bewolkt


    home © weer-spreuken.nl - bewolking, wolken