weerspreuken per maand
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december

weerspreuken per seizoen
lente
zomer
herfst
winter

diverse weerspreuken
weerspreuken met dieren
weerspreuken met heiligen
weerspreuken ijsheiligen
weerspreuken hondsdagen
weerspreuken sinterklaas
weerspreuken kerst

weer spreekwoorden
leuke weer spreekwoorden

weersverwachting
komende 3 uur

weertypes
bewolking
hagel
onweer
regen
sneeuw
storm
zon
vakantieweer

over het weer
wat is weer

leuke weer weetjes
merkeldagen en lotdagen
hondsdagen en onweer
oudewijvenzomer
heiligen en weersvoorspellingen
wat is een almanak

Hagel

Hagel komt in buien. Het is een neerslag vorm die uit hagelstenen bestaat. Dat zijn een soort ijzige wit gekleurde balletjes die bestaan uit kleine gelaagde ijsklompjes. Daarom noemen we hagel ook ijsregen.

Hoe ontstaat hagel?

Als kleine ijs- en sneeuwkristallen in de lucht in een luchtlaag komen waar onderkoelde waterdruppels zijn dan ontstaat hagel. Hagelstenen bestaan uit verschillende laagjes, de laagjes zijn afwisselend mat, wat dof van kleur of helder. Als we hagelstenen een kleur moeten geven, dan is dat wit alhoewel, wit is eigenlijk geen kleur maar een vermenging van alle voor ons zichtbare kleurtinten. Misschien kunnen we hagelstenen daarom wel een beetje vergeliijken met toverballen, ronde snoepjes die verschillende kleuren krijgen als je er op zuigt. Dat witte is bij hagel al goed zichtbaar bij kleine hagelstenen maar nog beter bij grote hagelstenen en als hagel op de grond ligt.

Hoe groot zijn hagelstenen?

Dat verschilt, bij een normale hagelbui hebben de hagelstenen een doorsnede van 1 tot 2 centimeter. Bij zwaardere hagelbuien loopt de doorsnede snel op tot 5 centimeter of meer, dan spreken we vaak over een grootte van een golfbal of tennisbal.

Hagelschade

Niemand zit te wachten op zware hagelbuien, dat staat op geen enkel verlanglijstje. Grote hagelstenen veroorzaken veel schade zoals deuken in auto's. Dat kost verzekeringsmaatschappijen veel geld. Ook de telers in de tuinbouw zien een hagelbui liever passeren. Hun uit glas bestaande broeikassen kunnen enorme schade oplopen door hagel. Het glas van de kassen sneuvelt waardoor de schade kan oplopen tot miljoenen euro's.
hagel

hagelbui


home © weer-spreuken.nl - hagel, hagelbui, hagelstenen, hagelschade