weerspreuken per maand
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december

weerspreuken per seizoen
lente
zomer
herfst
winter

diverse weerspreuken
weerspreuken met dieren
weerspreuken met heiligen
weerspreuken ijsheiligen
weerspreuken hondsdagen
weerspreuken sinterklaas
weerspreuken kerst

weer spreekwoorden
leuke weer spreekwoorden

weersverwachting
komende 3 uur

weertypes
bewolking
hagel
onweer
regen
sneeuw
storm
zon
vakantieweer

over het weer
wat is weer

leuke weer weetjes
merkeldagen en lotdagen
hondsdagen en onweer
oudewijvenzomer
heiligen en weersvoorspellingen
wat is een almanak

Onweer

Onweer is een bui met lichtflitsen die we bliksem noemen. Onweersbuien kunnen verschillen van elkaar. Het kan alleen weerlichten, dan zien we alleen bliksemlicht achter de wolken en horen we soms een rommelend geluid. Bij droog onweer valt geen regen, dan zijn de flitsen krachtiger en de hoorbare knallen die volgen harder. Als het bij een onweersbui gaat regenen dan verminderd de activiteit van het onweer snel. Onweer zien we aankomen door grijze wolken. In de zomer kunnen stevige onweersbuien ontstaan door de warmte.

Bliksemafleider

Een bliksemafleider is een installatie die op diverse plaatsen wordt geplaatst om blikseminslag zo veel mogelijk te voorkomen. Blikseminslag kan branden veroorzaken. Worden mensen of dieren geraakt door de bliksem dan kan dat dodelijk zijn.

Soorten bliksem

Er zijn diverse soorten bliksem.

 • Bliksem die van wolk naar wolk schiet, deze komt niet op aarde.

 • Bliksem die van een wolk naar de grond gaat, deze bliksem is gevaarlijk.

 • Minder voorkomend is de bliksem die van een wolk naar de lucht gaat.

 • De bandbliksem die op een band of lint lijkt.

 • De bolbliksem lijkt het meest op een vliegende schotel, een UFO.

 • Weerlicht is onweer zonder donderend geluid. Deze onweersbui is zo ver weg dat we bijna nooit gedonder horen of bliksemflits zien. Uitzonderlijk horen we een licht rommelend geluid. Op grote afstand zijn alleen oplichtende wolken zichtbaar.

 • Warmte onweer hoort bj de zomer.
 • De bliksem is gevaarlijk

 • Onweersbuien waarvan de bliksem richting aarde gaat zijn gevaarlijk omdat een bliksem een grote elektrische vonk is. De bliksem zoekt altijd een hoog punt zoals kerktorens en bomen om in te slaan. Zijn deze er niet dan slaat de bliksem in de grond. Ben je bij een onweersbui buiten ga dan nooit onder een boom schuilen, daar kan de bliksem inslaan. Loop je bij een onweersbui in een open gebied maak je dan zo klein mogelijk.
 • Afstand onweersbui berekenen

  Wil je weten hoe ver een onweersbui weg is van de plaats waar jij bent? Dat kun je makkelijk berekenen.

 • Begin gelijk te tellen als je de bliksem hebt gezien, met dezelfde snelheid zoals je bijvoorbeeld seconden telt. Je begint, 1, 2, 3. Als je bij 3 bent dan heb je 3 seconden nodig gehad om dat stukje te tellen. Tel je met dezelfde snelheid van 1 tot 6 dan heb je daar 6 seconden voor nodig gehad.

 • Geluid is snel en heeft een snelheid van ongeveer 340 meter per seconde, dus in 3 seconden heeft licht een afstand afgelegd van 3 x 340 meter, ruim een kilometer.

 • Die 3 seconden zijn hetzelfde als de eerste 3 tellen die jij net hebt gedaan.

 • Zo makkeliijk is het eerste deel dus. Het gaat er om dat jij de tijd telt die tussen het zien van de bliksem en het horen van de onweersklap zit. Je ziet het licht van de bliksem en begint te tellen, als je de onweersklap hoort dan heb je bijvoorbeeld 10 tellen gedaan. Dan ga je het berekenen. Je hebt 10 tellen gedaan, het geluid legt ongeveer 1 kilometer af per 3 tellen (seconden), de afstand is dus jouw 10 tellen : 3 = iets meer dan 3 kilometer. Tel je meer of minder tellen( seconden) dan deel je dat getal door 3 en je weet de afstand tussen jou en de onweersbui in kilometers.
 • vliegtuig in onweersbui

  bliksem boven stad

  onweersbui

  bloksem bij kerktoren


  home © weer-spreuken.nl - onweer, onweersbui, bliksem, bliksemflits, bliksemafleider