weerspreuken per maand
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december

weerspreuken per seizoen
lente
zomer
herfst
winter

diverse weerspreuken
weerspreuken met dieren
weerspreuken met heiligen
weerspreuken ijsheiligen
weerspreuken hondsdagen
weerspreuken sinterklaas
weerspreuken kerst

weer spreekwoorden
leuke weer spreekwoorden

weersverwachting
komende 3 uur

weertypes
bewolking
hagel
onweer
regen
sneeuw
storm
zon
vakantieweer

over het weer
wat is weer

leuke weer weetjes
merkeldagen en lotdagen
hondsdagen en onweer
oudewijvenzomer
heiligen en weersvoorspellingen
wat is een almanak

Regen

Regen is neerslag wat we ook hemelwater noemen. De regenpijpen die vanaf de dakgoten van huizen naar beneden lopen zorgen er voor dat het regenwater naar de riolen kan, deze regenpijpen noemen we hemelwaterafvoer. Regen kan in het voorjaar en de zomer als lichte neerslag vallen, dan hebben we het over motregen. Dit noemen we groeizaam weer omdat de regen, in combinatie met de zon en temperatuur, goed is voor de natuur. Als het hard regent dan vallen er plensbuien, deze kunnen in korte tijd veel wateroverlast veroorzaken. De riolen kunnen de grote hoeveelheid water dan niet gelijk verwerken waardoor de straten blank komen te staan met grote hoeveelheden water en kelders onderlopen. Grote hoeveelheden regen kunnen er ook voor zorgen dat rivieren buiten hun oevers treden waardoor het rivierwater het land opstroomt. Deze stukken land noemen we uiterwaarden, achter de uiterwaarden ligt een zomerdijk, deze is betrekkelijk laag en overstroomt in de winter. Daarachter ligt de hoge winterdijk die het land beschermt tegen overstromingen.

Regenmeter

Om precies te meten hoeveel regen er in Nederland valt gebruiken meteorologen, dat zijn weerkundigen die beroepsmatig het weer en klimaat bestuderen, regenmeters. Binnen een bepaalde tijd wordt er regenwater opgevangen, deze hoeveelheid wordt gemeten in millimeters. 1 millimeter is gelijk aan 1 liter water per vierkante meter.

Droog blijven

Als we buiten fietsen of lopen dan kunnen we flink nat worden van regen. Om zo droog mogelijk te blijven dragen we regenkleding, vaak met een aan de kleding vastzittende capuchon om ons hoofd droog te houden. We gebruiken ook paraplu's, alleen bij harde wind tijdens een regenbui klappen deze snel de andere kant op en zijn dan regelmatig kapot. Voor deze winderige regenbuien zijn speciale stormparaplu's te koop, deze hebben een aparte vorm en zijn daardoor beter bestand tegen wind. Om de voeten droog te houden kunnen kaplaarzen gedragen worden, voor kinderen zijn deze in allerlei kleuren te koop.

Natte moesson

Er zijn gebieden op de wereld waar natte moessons voorkomen. Daar regent het een flink deel van het jaar niet maar gedurende de enkele maanden dat het natte moesson is valt er net zoveel regen als normaal gesproken in een heel jaar in West-Europese landen. Deze moessongebieden liggen in grote delen van Azië, de oost-en zuid Chinese zee, een deel van Indonesië, Noord Australië en een deel van de Grote Oceaan. Ook een deel van het West-Afrikaanse kustgebied en de Midden-Amerikaanse westkust hebben een natte moesson.
regen

regendruppels

paraplu

wateroverlast


home © weer-spreuken.nl - regen, regenbui, regendruppels, plensbui, motregen, regenkleding, paraplu's, wateroverlast, hemelwaterafvoer, natte moesson