weerspreuken per maand
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december

weerspreuken per seizoen
lente
zomer
herfst
winter

diverse weerspreuken
weerspreuken met dieren
weerspreuken met heiligen
weerspreuken ijsheiligen
weerspreuken hondsdagen
weerspreuken sinterklaas
weerspreuken kerst

weer spreekwoorden
leuke weer spreekwoorden

weersverwachting
komende 3 uur

weertypes
bewolking
hagel
onweer
regen
sneeuw
storm
zon
vakantieweer

over het weer
wat is weer

leuke weer weetjes
merkeldagen en lotdagen
hondsdagen en onweer
oudewijvenzomer
heiligen en weersvoorspellingen
wat is een almanak

Storm

Een storm is een harde wind. De windkracht meten we volgens de schaal van Beaufort over een periode van 10 minuten.

 • Heeft de wind een snelheid van minstens 75 kilometer per uur dan spreken we over storm, windkracht 9.

 • Bij een windsnelheid van minstens 90 kilometer per uur is er sprake van zware storm, windkracht 10.

 • Het is zeer zware storm als de wind een snelheid bereikt van ten minste 100 kilometer per uur, windkracht 11.
 • Noordwester- en zuidwesterstormen

  Deze stormen zijn gevaarlijk en kunnen grote schade aanrichten.

 • Een noordwesterstorm duwt het water in de Noordzee omhoog. De combinatie van een noordwesterstorm met springtij, de periode dat het verschil tussen hoog- en laag water het grootst is, zorgde door de eeuwen heen voor verschillende grote overstromingen in Nederland.

 • In het jaar 1421 was de tweede Sint- Eliabethsvloed.

 • In 1682 de stormvloed.

 • In 1717 de kerstvloed.

 • In 1953 de watersnood.

 • Omdat Nederland laag ligt zijn de Afsluitdijk en de Deltawerken gebouwd om ons land tegen storm en wateroverlast te beschermen. Bij zware stormen kunnen ook een aantal grote stormvloedkeringen worden gesloten om overstromingen te voorkomen. In Nederland zijn dat de Stormvloedkering Hollandse IJssel, Oosterscheldekering in de Oosterschelde, de Hartelkering in het Hartelkanaal, de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg nabij Rotterdam en de balgstuw bij Ramspol.

 • Boven de Atlantische oceaan ontstaan zuidwesterstormen. Via het Engelse kanaal gaan deze stormen naar de Noordzee waardoor ze grote schade kunnen aanrichten aan de Nederlandse stranden en duinen. Daarnaast kunnen deze stormen ook heel gevaarlijk zijn voor schepen.
 • Windhoos

  Windhozen komen ook in Nederland voor. Een windhoos is een draaiende wervelwind die onder een onweerswolk als een slurf naar beneden gaat. De vorm van zo'n slurf noemen we trechtervorm. Deze vorm begint bovenaan breed en wordt naar onderen toe steeds smaller. Een windhoos volgt een bepaalde baan en kan in die baan heel veel schade aanrichten. Windhozen zien we vooral in de zomerperiode.

  Waterhoos

  Een waterhoos is vergelijkbaar met een windhoos en heeft dezelfde vorm. Het verschil met de windhoos is dat de waterhoos boven water is en de windhoos boven land.

  Tornado

  Een tornado is een wervelwind die snelheden kan bereiken tot enkele honderden kilometers per uur. De doorsnee van een tornado verschilt van enkele tientallen meters tot een paar kilometer.

  Orkaan

  Een orkaan is een tropische storm die we ook wel cycloon, tyfoon of taifoen noemen. De lichtste orkaan heeft een snelheid van 117 kilometer per uur, windkracht 12. Een orkaan ontstaat vaak boven warm zeewater. Als de orkaan land bereikt dan neemt de windsnelheid af. Bij een orkaan zit veel regen. In het midden van een orkaan, dat noemen we het oog, is het bijna windstil. In het noorden van de Atlantische Oceaan is het berekende orkaanseizoen van begin Juni tot eind November. Orkanen worden ingedeeld in 5 categorie├źn. Bij elke categorie zit een bepaalde schade verwachting. Hoe groter de windkracht van een orkaan hoe hoger de categorie waar deze onder valt. De schade die ontstaat door orkanen is vaak enorm. Mensen die in gebieden wonen waar orkanen worden verwacht krijgen vaak het advies om hun huis te verlaten. Het is dan veel te gevaarlijk om in zo'n gebied te blijven.

  Verschillende orkaan namen

  Elke orkaan krijgt ieder orkaanseizoen een naam, dat begint met de letter A voor de eerste orkaan en gaat vervolgens op alfabetische volgorde verder. De namen zijn afwisselend jongens- en meisjesnamen.

  Hurricane hunters

  Zijn mensen die orkanen volgen,vaak voor wetenschappelijk onderzoek. Het zijn spectaculaire achtervolgingen die veel informatie over de orkanen opleveren. Over land gaat het per auto, door de lucht vliegen vliegtuigen met meetapparatuur dwars door orkanen heen.
  storm

  tornado

  orkaan in florida

  oog van orkaan

  opkomende storm depressie

  zomerse stormdepressie


  home © weer-spreuken.nl - storm, noordwesterstorm, zuidwesterstorm, windhoos, waterhoos, tornado, orkaan, hurricane hunters