weerspreuken per maand
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december

weerspreuken per seizoen
lente
zomer
herfst
winter

diverse weerspreuken
weerspreuken met dieren
weerspreuken met heiligen
weerspreuken ijsheiligen
weerspreuken hondsdagen
weerspreuken sinterklaas
weerspreuken kerst

weer spreekwoorden
leuke weer spreekwoorden

weersverwachting
komende 3 uur

weertypes
bewolking
hagel
onweer
regen
sneeuw
storm
zon
vakantieweer

over het weer
wat is weer

leuke weer weetjes
merkeldagen en lotdagen
hondsdagen en onweer
oudewijvenzomer
heiligen en weersvoorspellingen
wat is een almanak

Wat is weer

Het weer (het klimaat) is afhankelijk van de atmosfeer. De atmosfeer is de luchtlaag (dampkring) die om de aarde zit. Deze verdelen we in 5 lagen: de troposfeer, stratosfeer, mesosfeer, thermosfeer en de exosfeer.

Het klimaat in Nederland

In Nederland hebben we een gematigd zeeklimaat. De winters zijn mild en niet heel koud, de zomers niet heel warm. Het is wel een vochtig klimaat, het hele jaar kan er neerslag vallen. Ons weer staat sterk onder invloed van de Noordzee.

Jaargetijden

Elk jaargetijde heeft een eigen weersoort.

 • Lenteweer: de temperatuur stijgt, er is een zachtere wind, het zonlicht wordt krachtiger en er is minder neerslag.

 • Zomerweer: veel zon en genieten van hogere temperaturen.

 • Herfstweer: wisselvallig weer, fris, nat en winderig of juist zonnig en warm wat we dan nazomerweer noemen.

 • Winterweer: koud, gure wind en neerslag in de vorm van regen, hagel of sneeuw. Lage temperatuur waarbij (matige) vorst voorkomt.

 • Hittegolf

  Ook deze komen soms voor in Nederland. In de Bilt meet men bij het KNMI de temperatuur, deze is bepalend of we kunnen spreken van een landelijke hittegolf. Daarnaast kan er ook een plaatselijke hittegolf zijn. Bij een hittegolf is er gedurende een aaneengesloten periode van 5 dagen een temperatuur van meer dan 25 graden. Van deze 5 dagen moeten er minimaal 3 boven de 30 graden zijn.

  KNMI

  Is de afkorting van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, gevestigd in de Bilt, nabij Utrecht. Het KNMI is een instituut van de overheid gespecialiseerd in weerkunde, seismologie (aardbevingen) en klimaatwetenschap. Het KNMI zorgt o.a. voor de weersverwachting en waarschuwingen bij aankomend gevaarlijk weer. Hiervoor worden dan, afhankelijk van het gevaar, de codes geel, oranje of rood aangegeven.

  Zonneschijn

  De zon is erg belangrijk voor het klimaat op aarde. En zorgt voor opwarming van de aarde en de atmossfeer. Er is geen rechtstreekse opwarming door de zon. Wolken, stofdeeltjes en gassen zuigen als het ware zonlicht op en weerkaatsen een deel. Ook de oppervlakte van de aarde kaatst een deel van het zonlicht terug.

  Regen, hagel, sneeuw, onweer

 • Regen: neerslag in de vorm van waterdruppels. Bij warm weer kunnen hoosbuien voorkomen die voor veel wateroverlast zorgen.

 • Hagel: neerslag in de vorm van laagjes ijsklompjes. Bij een zware hagelbui kunnen de hagelstenen zo groot worden als pingpong- of golfballetjes en veel schade aanrichten.

 • Sneeuw: neerslag in de vorm van ijskristallen. In Nederland komt sneeuw niet ieder jaar voor maar als het valt zorgt het voor plezier, denk aan sneeuwballengevecht, sneeuwpop maken en sleetje rijden. Maar ook overlast in de vorm van gladheid.

 • Onweer: onweersbuien ontstaan vaak in de zomer bij warm weer. Je ziet dan bliksenflitsen in de lucht gevolgd door een rommelend geluid of een harde knal. Deze knal kan gezien worden als een soort ontploffing. De bliksemflitsen hebben een temperatuur van maar liefst 30000 graden. Onweer kan ook gevaarlijk zijn en inslaan. Als de bliksem een mens raakt kan dit dodelijk zijn. Bij zwaar onweer is in huis blijven het beste. Ook in een auto ben je veilig. Ben je buiten ga dan nooit onder een boom staan. Ben je in open gebied maak je dan zo klein mogelijk, hierdoor is de kans om geraakt te worden ook klein.

 • Afstand onweersbui berekenen

  Het is mogelijk om de afstand tussen de plaats waar jij bent en de onweersbui te berekenen. Geluid heeft een snelheid van ongeveer 340 meter per seconde en legt daardoor 1 kilometer afstand af in 3 seconden. Zie je de bliksem dan begin je te tellen. Zit er tussen de bliksem die je hebt gezien en de onweersklap 12 tellen (seconden) dan is de afstand 12:3= 4 kilometer.

  Regenboog

  Een regenboog is een gekleurde boog in de lucht. Hij is zichtbaar als er veel vocht zoals regen in de lucht zit. Als zonlicht fel door de regenboog schijnt dan is deze mooi zichtbaar. Het mooist is het in de vroege ochtend of laat in de middag, dan zie je de grootste regenbogen omdat de zon dan laag staat.

  Wolken

  Een wolk is een zichtbare massa die bestaat uit waterdruppeltjes, ook in combinatie met ijskristallen. Wolken drijven op variabele hoogte in de lucht, in ons klimaat is de hoogte vanaf o kilometer tot 13 kilometer. Afhankelijk van de hoogte noemen we de bewolking lage, middelhoge en hoge bewolking. Bewolking die heel laag zit noemen we mist. Afhankelijk van de dikte van deze bewolking varieert het zicht van mist. Dat kan o.a. gevaarlijk zijn voor het autoverkeer omdat het zicht beperkt kan zijn tot minder dan 50 meter. Ook het vliegverkeer kan hier hinder van ondervinden.

  Wind

  Wind is een luchtbeweging van de atmosfeer. Nederland is een winderig kikkerlandje. Het waait hier bijna altijd. Langs de kust vaak harder dan in het binnenland. We kunnen wind eigenlijk beschouwen als vriend en vijand, best tegenstrijdig. Vijandig in de zin van overlast door zware voorjaars- en herfststormen. En in het vroege voorjaar of later in de zomer soms onvoorspelbare waterhozen. Een tornado of wervelwind, een windsoort met hoge snelheden, komt soms ook in Nederland voor en kan, net als zware stormen, veel schade aanrichten. Een combinatie van hoog water en een zware storm veroorzaakte ook de grote watersnoodramp in 1953. Om Zeeland, zuidelijk Zuid-Holland en Noord-Brabant na 1953 te kunnen beschermen tegen wind en hoogwater zijn de deltawerken gebouwd. Mede door deze ervaring is Nederland internationaal veel gevraagd op het gebied van waterbouwkunde en watermanagement Toch kunnen we wind ook als vriend beschouwen. Tegenwoordig gebruiken we de wind in toenemende mate voor de winning van elektrische energie. Deze winning gebeurt met hoge moderne windmolens die in windrijke gebieden zoals langs de kust worden geplaatst.

  Buienradar

  Op het internet is de website buienradar.nl erg populair. Hier kunnen mensen de weersvooruitzichten bekijken, 3 of 24 uur vooruit. De vooruitzichten zijn redelijk betrouwbaar maar niet altijd. Bij 24 uur vooruit kijken is de neerslag zekerheid minder dan wanneer je 3 uur vooruit kijkt. Dat is ook logisch, een gebied met buien kan bij de keuze van 24 uur vooruit kijken van koers veranderen. Daarnaast kunnen ook andere oorzaken de vooruitzichten ondermijnen. Dit is zeker niet verwijtbaar aan het adres van buienradar.nl. Soms is neerslag niet meetbaar omdat de neerslag vroegtijdig verdampt of is de bewolking waaruit motregen valt te dun om te kunnen meten.
  zon

  bliksem

  regen

  hagel

  sneeuw

  regenboog

  wolken

  mist

  tornado

  windmolens


  home
  © weer-spreuken.nl - wat is weer