weerspreuken per maand
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december

weerspreuken per seizoen
lente
zomer
herfst
winter

diverse weerspreuken
weerspreuken met dieren
weerspreuken met heiligen
weerspreuken ijsheiligen
weerspreuken hondsdagen
weerspreuken sinterklaas
weerspreuken kerst

weer spreekwoorden
leuke weer spreekwoorden

weersverwachting
komende 3 uur

weertypes
bewolking
hagel
onweer
regen
sneeuw
storm
zon
vakantieweer

over het weer
wat is weer

leuke weer weetjes
merkeldagen en lotdagen
hondsdagen en onweer
oudewijvenzomer
heiligen en weersvoorspellingen
wat is een almanak

Zon en zonnig weer

De zon is de ster die het dichtst bij de aarde staat. De afstand is maar liefst 150 miljoen kilometer, dus echt dichtbij is dat niet. Als we naar de zon kijken dan lijkt deze stil te staan maar dat is niet zo. De zon beweegt zich met een snelheid van ruim 200 kilometer per uur.

De zon is een energiebron

De zon heeft alles te maken met het leven op aarde en is een belangrijke energiebron die warmte en licht geeft.

Uitkijken voor de zon

Kijk niet te lang met onbeschermde ogen naar de zon, dat is slecht voor je ogen. Met een zonnebril op kun je wel kijken. De zon zorgt voor heerlijk zonnig weer maar is dan gelijk gevaarlijk als je niet uitkijkt. Als je in de zon gaat zitten is het aan te raden om dat niet te lang te doen en zeker niet zonder je in te smeren met zonnebrandcreme. De zonkracht kan zo sterk zijn dat je huid snel kan verbranden. Daarnaast kan je huidkanker krijgen van te lang in de zon zitten of liggen, helaas komt dat steeds meer voor. Te lang in de zon zitten of liggen zonder iets op je hoofd om tegen de zon te beschermen kan ook gevaarlijk zijn. Te weinig drinken speelt hier ook een rol in. Je loopt dan het risico om een zonnesteek te krijgen. Een zonnesteek ontstaat als je hoofd en nek te warm worden. De temperatuur kan dan oplopen tot 42 graden en dat is levensgevaarlijk. Bij de steek beginnen allerlei ziekte verschijnselen die z.s.m. behandeld moeten worden.

Zon en temperatuursverschillen

De zon warmt de aarde op. Als de zon schijnt dan is het vaak warmer dan wanneer die niet schijnt, bijvoorbeeld als het bewolkt is. Toch is dat niet altijd zo. In de winter schijnt de zon ook. Als de wind dan uit het noorden, noord-oosten of oosten komt dan is het koud en kan het vriezen. Als de zon in de winter overdag schijnt dan is het bij wind uit die windrichtingen kouder dan wanneer het bewolkt is. Bewolking tempert de vorst.

Zonsverduistering

Een zonsverduistering is mooi om naar te kijken. Het komt niet heel veel voor. De verduistering is overdag te zien als een ruimte object, meestal de maan, tussen de zon en de aarde schuift. Hierdoor kan het licht van de zon niet direct meer op de aarde komen. De zonsverduistering zie je stukje voor stukje ontstaan tot de verduistering compleet is en de maan helemaal tussen de zon en de aarde staat. Daarna zie je de verduistering weer langzaam minder worden doordat de zon, maan en aarde verder bewegen.
zon

zonnig weer

zonnig zomerweer

zonnig zomerweer


home © weer-spreuken.nl - zon, zonnig weer, zomerweer, zonnig terras, zonnecreme, zonnesteek